KUNST OG KULTUR

Oplev kunst og kultur i Varde Kommune

Det er ikke kun storbyerne, der byder på kunst og kultur. I Varde Kommune er der flere museer, der er et besøg værd. Så tag familien med ud til en oplevelsesrig dag på et af museerne.

Flugt arkitektur-8

Her i kommunen har vi alt fra store og moderne museer som Tirpitz og FLUGT til små og autentiske museer som Hodde Gamle Skole og Hjedding Andelsmejeri. Fælles for dem alle er, at de tilbyder gode historier for både børn og voksne.

Læs mere om de ti museer herunder.

 

Tirpitz

Tirpitzvej 1, 6857 Blåvand

På Tirpitz kommer du under sandjorden og oplever mange spændende fortællinger og udstillinger. Du kommer helt tæt på den skjulte vestkyst gennem et dramatisk show, når du tager ud på en tidsrejse på 20.000 år.

Hvis du er mere til beton og bunkers kan du besøge bunkerudstillingen eller den gamle kanonstilling, Tirpitz-bunkeren, der står som en lille rest af Hitlers store bunkerprojekt.

Du kan også blive inspireret til at gå på jagt efter rav, havets guld, når du besøger nogle af de flotteste ravfund.

Tirpitz_Westcoast stories_MikeBink for Tinker Imagineers_10
Tirpitz

FLUGT

Præstegårdsvej 21, 6840 Oksbøl

FLUGT er et moderne museum med oplevelser både inde og ude. Du kan opleve den faste udstilling "Flygtninge til alle tider", hvor tal og nyhedshistorier bliver til mennesker, der fortæller om deres oplevelser om at være på flugt.

Du kan også fordybe dig i historien om flygtningelejren i Oksbøl, der husede 35.000 tyske flygtninge efter Anden Verdenskrig, da den var størst. Eller du kan tage på lydvandring i den tidligere flygtningelejr, hvor du bliver taget tilbage til 1946.

Flugt_163
FLUGT

Museum Frello

Kirkepladsen 1, 6800 Varde

Slip fantasien løs på Museum Frello, hvor du bliver draget ind i kunstneren Otto Frellos eventyrlige univers. På museet kan du sammen med børnene prøve Frello-skattejagten eller besøge udstillingen "Liv i ler", hvor de kedelige planchetekster er gemt væk og erstattet med "pilfingerskuffer", så de nysgerrige kan røre ved de forskellige ting.

På museet er der skiftende udstillinger, og derfor er det altid muligt at opleve noget nyt.

fullsizeoutput_1723
Museum Frello

Nymindegab Museum

Vesterhavsvej 294, 6830 Nr. Nebel

Nymindegab Museum byder både på kunst og gode historier, hvor hele familien kan være med. Her rejser du tilbage til en tid, hvor Nymindegab var et lille fiskelejre, der både fik besøg af kunstmalere og badegæster, der nød godt af den smukke natur.

Du kan blive klogere på en af Danmarks første kunstnerkolonier, Nymindegabmalerne, eller kunstmaleren Laurits Tuxens møde med byen. Du kan også gå på opdagelse udenfor i Friland og se den store savmølle.

foto_niels_linneberg_DSC7529-Edit
Nymindegab Museum

Blåvandshuk Fyr

Fyrvej 106, 6857 Blåvand

På Danmarks vestligste punkt finder du Blåvandshuk Fyr. Fyrtårnet står 18 meter over havets overflade på Horns Bjerg og blev bygget i 1899. Du kan bevæge dig op til toppen af det 39 meter høje fyr ved at følge de 170 trappetrin. Her venter en fantastisk udsigt ud over havet og det naturskønne område.

I fyrmesterboligen kan du se en udstilling om Havmølleparken på Horns Rev.

 

DJI_0037
Blåvandshuk Fyr

JANUS - Vestjyllands Kunstmuseum

Lærkevej 25, 6862 Tistrup

Hvis du er til kunstværker, skal du besøge JANUS - Vestjyllands Kunstmuseum. Her kan du opleve forskellige fantasifulde kunstværker og udstillinger, der udskiftes i løbet af året.

Om sommeren kan du besøge Kunstnernes Sommerudstilling, der er en af landets få pointgivende censurerede udstillinger, og i efteråret er der den årlige Vestjyllandsudstilling.

Fra KS 21
JANUS - Vestjyllands Kunstmuseum

Dit Museum Ølgod

Vestergade 7, 6870 Ølgod

I Kulturhuset i Ølgod kan du besøge Dit Museum Ølgod, der byder på forskellige udstillinger. De faste udstillinger, du kan opleve er; Livet på heden, Mejeriet og Det vilde Vestjylland. De tre udstillinger bringer dig cirka 150 år tilbage i tiden, hvor livet var meget anderledes end i dag.

Udstillingerne fortæller historien om udviklingen fra fattig hedebonde til demokratisk landmand, om Danmarks første andelsmejeri lige uden for Ølgod og Ølgods udvikling til at blive en driftig stationsby.

Museet har fri entré og åben adgang. Ved døren finder du et telefonnummer, du kan ringe til for at få oplyst en kode, du skal bruge til at komme ind.

foto_niels_linneberg_DSC2115-Edit
Dit Museum Ølgod

Panser- & Artillerimuseum

Industrivej 18, 6840 Oksbøl

Kanoner, kampvogne og krig er nogle af temaerne på Panser- & Artillerimuseet i Oksbøl. Har kan du besøge fire faste udstillinger; Panser, Hærens hjulkøretøjer, De store kanoner og Den Kolde Krig.

Du kan opleve Danmarks største samling af militære panserkøretøjer, eller blive klogere på kanonernes udvikling fra Middelalderen til Den Kolde Krig. Musset er perfekt for dig, der ikke kan få nok af store kanoner og maskiner.

foto_niels_linneberg_DSC1959-Edit
Panser- & Artillerimuseum

Hjedding Andelsmejeri

Hjeddingvej 2, 6870 Ølgod

På museet Hjedding Andelsmejeri kan du opleve Danmarks første andelsmejeri og den faste udstilling "Andelsmejeriet - demokratiets vugge".

Tilbage i 1882 blev Hjedding Andelsmejeri grundlagt, og mejeribygningen står i dag ligesom den gjorde ved opførelsen med blandt andet dampmaskine, centrifuge, smørkærne og æltebord. Du kan læse om det gamle andelsmejeris historie og andelsbevægelsens demokratiske principper på udendørs plancher.

Museet har fri entré og åben adgang. Ved døren finder du et telefonnummer, du kan ringe til for at få oplyst en kode, du skal bruge til at komme ind.

foto_niels_linneberg_DSC1636-Edit
Hjedding Andelsmejeri

Hodde Gamle Skole

Letbækvej 15, 6862 Tistrup

I Hodde kan du besøge et af Danmarks mindste museer, Hodde Gamle Skole. Den lille, stråtækte skolebygning finder du ved kirken i Hodde. På museet kan du opleve den faste udstilling "Den vestjyske skoleordning", og besøge den lille skolestue, der fremstår autentisk med skrivepulte, tavler og gamle skolebøger.

Museet bringer dig tilbage til en tid, hvor børn ikke kunne undværes som arbejdskraft på gårdene, og derfor blev Den vestjyske skoleordning indført. Den sikrede børnene skolegang, primært om vinteren, når bønderne ikke havde det samme behov for børnenes arbejdskraft.

Museet har fri entré og åben adgang. Ved døren finder du et telefonnummer, du kan ringe til for at få oplyst en kode, du skal bruge til at komme ind.

foto_niels_linneberg_DSC1482-Edit
Hodde Gamle Skole

Fotokreditering:

  • Tirpitz - Mike Bink
  • FLUGT - Mike Bink
  • Nymindegab Museum - Niels Linneberg
  • Dit Museum Ølgod - Niels Linneberg
  • Panser- og Artillerimuseum - Niels Linneberg
  • Hjedding Andelsmejeri - Niels Linneberg
  • Hodde Gamle Skole - Niels Linneberg