Kystbyer langs Vesterhavet

Oplev de livlige kystbyer langs Vesterhavet

Langs den jyske vestkyst i Varde Kommune finder du livlige kystbyer med et stort udvalg af aktiviteter, naturoplevelser, shopping og cafemiljøer. Kystbyerne strækker sig fra Nymindegab i nord over Henne og Vejers til Blåvand og Ho i syd.

Strand

I sommermånederne summer byerne af liv og aktiviteter, når turisterne sætter kurs mod kystens mange sommerhuse og badebyer. Vinterhalvåret byder også på mange oplevelser, men i en mere rolig stemning, hvor de naturskønne omgivelser langs Vesterhavet indbyder til ro, hyggestunder og bølgebrus.

Læs mere om de fem kystbyer herunder.

Nymindegab: Kunst, kultur og natur

Nymindegab er med sine godt 200 indbyggere en lille, men historisk by. Byen finder du otte kilometer nordvest for Nørre Nebel. Byen ligger på en klint ved Ringkøbing Fjords gamle udløb, som af de lokale bliver kaldt "Æ' Gaf". Beliggenheden gør, at du mødes af et smukt syn uanset om du kører ind eller ud af den nordlige del af byen.

I Nymindegab finder du Vesterhavn, hvor V6 og Esehusene ligger. Via en trampesti fra byen kommer du nemt ned til de små, gamle fiskerhuse. Derudover ligger Nymindegab Strand og Vesterhavet ganske tæt på, hvor du nemt får adgang til via flere strandstier.

Nymindegab er mere end strand og smuk natur. Er du til kunst og kultur, skal du slå et smut forbi Nymindegab Museum. Her kan du blandt andet opleve den skjulte historie om en af Danmarks første kunstnerkolonier, Nymindegabmalerne, der blev grundlagt af Skagensmaleren Laurits Tuxen.

Nymindegab2
Nymindegab

Henne Strand: En ferieperle

Henne Strand er en perle på vestkysten, der med over 1200 sommerhuse, gode campingpladser, vandrehjem og meget andet er en vellidt feriedestination blandt mange turister.

Henne består af byen Henne Strand samt mindre byer og områder: Henne Mølleå, Henneby, Henne Kirkeby og Henne Stationsby. Fælles for dem alle er, at de hver især byder på helt specielle oplevelser indenfor gastronomi, overnatning og natur.

Henne Strand er selve kystbyen, og rummer et væld af specialbutikker, aktiviteter for store og små, shopping samt hyggelige spisesteder, caféer og restauranter.

Området omkring Henne Strand byder på særpræget natur i alle retninger. Mod nord ligger Lyngbo Hede og Blåbjerg Klitplantage, og mod syd finder du Kærgård Klitplantage og en af Danmarks største søer, Filsø.

 

1600px_COLOURBOX61036097
Henne Strand

Vejers Strand: Mærk kystens ro

Syd for Henne Strand finder du den rolige kystby Vejers Strand. Det første sommerhus blev bygget i 1910, og siden er hundredvis af sommerhuse kommet til byen og klitterne.

I dag består Vejers Strand af et mindre byområde med indkøbsmuligheder, små butikker og caféer. På trods af den stigende interesse for området, har Vejers formået at holde fast i den rolige ferieform med lav puls.

Noget af det helt specielle ved Vejers er, at det er tilladt at køre med bil på den sydlige del af stranden. Derudover er stranden en rigtig sandstrand og et vellidt udflugtsmål.

Vejers1
Vejers Strand

Blåvand: Pulserende byliv på Danmarks vestligste punkt

Blåvand er en pulserende kystby med et aktivt handelsliv. Her finder du gode shoppingmuligheder, lokale specialiteter, dagligvareforretninger, kunsthåndværk, gallerier, spisesteder og nærmest uendeligt mange muligheder for overnatning.

Men Blåvand er også mere end byliv og sommerhuse. Da tyskerne under Anden Verdenskrig holdt til ved den danske kyst, byggede de store bunkere nord for Blåvand Fyr, som i dag står som bastante mindesmærker fra krigens tid. Du kan dykke ned i historien ved at besøge Tirpitz, som ligger lige udenfor byskiltet i Blåvand. Her kan du gå på opdagelse i en gammel bunker, der nu er forvandlet til internationalt anerkendt museum. Her kommer du med ind under sandet, hvor du lytter til veskystens mange skjulte fortællinger om forliste skibe, kostbare ravskatte, krigen og forbudt kærlighed.

Når du besøger Blåvand, kommer du ikke udenom byens og områdets kendetegn, Blåvandshuk Fyr. Fyrtårnet er 32 meter højt og beliggende på Danmarks vestligste punkt. Fra toppen af fyret kan du se udover Blåvand, Kallesmærks Hede og Skallingen. Blåvandshuk kaldet for "Hukket", og er internationalt kendt for sit store fugletræk.

Blåvand1
Blåvand

Ho: Bugtens historiske by

Ho er en landsby på toppen af Nationalpark Vadehavet beliggende syv kilometer fra Blåvand og elleve kilometer fra Oksbøl. Ho knytter sig til Ho Bugt, og var tidligere blandt de tættest beboede områder i Vestjylland, da bugten gav læ for fragt- og fiskeskibe.

Når du kører gennem Ho, kommer du forbi de karakteristiske hvidmalede huse med hvide træværk langs vejen og kirken.

En lille gruppe ildsjæle, som alle har en stor kærlighed til Ho, har oprettet en forening, hvor formålet er at sikre den fortsatte udvikling i byen i samspil med natur og mennesker. Byen har sammen med Blåvand også en aktiv erhvervsforening, der arbejder for at gøre områderne attraktive og sikre udvikling.

Du kan næsten ikke sige Ho uden at sige Skallingen. Skallingen er en halvø i det nordlige Vadehav, som ligger mellem Blåvand og Esbjerg. Halvøen er cirka syv kilometer lang, og har et rigt dyreliv. Derfor er det heller ikke tilladt at medbringe hund på Skallingen.

Ho2
Ho Bugt