Fællesskabet blomstrer i det gamle sommerland
Indtil 2002 var Varde Sommerland en lille forlystelsespark midt i Varde By. Men da parken lukkede, var der ingen planer for den store grønne park, som blot stod og voksede til.
I 2010 gik en flok frivillige med kommunens tilladelse i gang med at rydde op i vildnisset. Projektet greb om sig og flere og flere frivillige kom til i årene, der fulgte.
- Jeg kom med i 2013, da de manglede maskiner, og det kunne jeg som selvstændig klare. Jeg kom vel og hjalp til gennem et års tid, før jeg valgte at gå med i bestyrelsen. Jeg var simpelt hen så imponeret over fællesskabet, og så kan jeg godt lide konceptet. Der er plads til alles hænder, unge som gamle, og børnene er enten med eller løber og leger. Vi har det simpelt hen vildt hyggeligt sammen, fortæller Michael Nygaard.
Han bor i Varde Syd med sin kone Mona og pigerne Nikoline på 11 år og Mathilde på 14 år.
Et åndehul med plads til alle
Det gamle Varde Sommerland står i dag med fine stier på kryds og tværs, og der er lavet mange ”rum” i alt det grønne med for eksempel shelters, madpakkeborde, toilethus, spillezoner, boldbane, fitness-redskaber, legepladser og kunstinstallationer. Varde Å snor sig langs parken, og kommer man i kano eller kajak, kan man lægge til for en pause eller overnatning i shelter.
Sommerlandslaugets mange frivillige rykker ind i parken seks gange om året til arbejdsdag, hvor der vedligeholdes og arbejdes på nye projekter i parken.
- Jeg kan godt lide, at det ikke skal være så perfekt, men at vi alle kommer med de kræfter og evner, vi nu har. Der er et vildt godt sammenhold, og sådan en arbejdsdag er med fuld forplejning, der tit er sponsoreret af lokale virksomheder, fortæller Michael.
Sammenholdet har skabt en attraktion
Den grønne plet midt i Varde ligger op ad Arnbjergparkens mere velordnede og klassiske udtryk, og med en ny gangbro fra Arnbjerg til sommerlandet, er der kommet en naturlig og smuk forbindelse mellem Varde Syd og Nord.
- Der er mange, der går tur eller løber, og børnefamilierne bruger legepladserne. Skolerne bruger også shelterne til overnatning, og så er der skabt en god gennemgang til Arnbjerg og centrum for os i Varde Syd, siger Michael.
Han og familien bruger ofte området, og når familie og venner er på besøg, bliver det tit til en gåtur i sommerlandet.
- Folk er altid vildt imponerede over alt det, som der er opstået ved frivillig kraft. Det beviser for mig gang på gang, hvor godt sammenholdet i Varde er. Samarbejdet mellem kommunen, som ejer jorden, og sommerlandslauget er også fantastisk. Der er en gensidig tillid, som kun er blevet styrket gennem årene, siden de første frivillige fik lov at gå og rydde lidt op. I dag er et øde og forladt område blevet til en kæmpe attraktion for byen, siger Michael Nygaard.